Så fasadrenoveras kyrkor och slott

Det är inte bara vanliga bostadshus som måste renoveras med jämna mellanrum. Alla byggnader kräver ett visst underhåll. Slott och kyrkor är inget undantag, snarare tvärtom. Eftersom de många gånger är rejält gamla måste de tas om hand för att bevaras till kommande generationer. En del av dem har funnits i flera hundra år, och alla vill att de förblir minst lika länge till.

Helt klart kan det vara ett dyrt och tidskrävande projekt. En vanlig fasad är stor och när det handlar om slott så är det bra många kvadratmeter av yta som måste åtgärdas. Det kan ta lång tid att ens bli klar med ena kortsidan. Men alternativet är inte roligt det heller. Om fasaden inte hålls efter kan hela byggnaden falla samman.

Olika sorters fasader kräver underhåll

Det är klart att en tegelbyggnad inte är lika mycket jobb som ett hus gjort av trä. Tegel är i det närmaste oförstörbart, eller så känns det i alla fall ibland. Trähus brukar behöva målas om och eventuellt repareras i alla fall vart tionde år. Fasadputs är bra att genomföra med jämna mellanrum. Det gäller alltså att känna till sitt hus. Eller kyrka och slott, beroende på vilken byggnad det handlar om.

Till att börja med rekommenderas en årlig inspektion av byggnad. Genom att konstant ha uppsikt över husets fasad och tak kan du snabbt se om något behöver tas om hand. Det räcker nämligen med en spricka för att fukt ska ta sig in. En liknande situation kan leda till stora skador på både huset och även påverka hälsan på familjerna som bor där. BBM Fasad är experter på renovering av fasad.

Var ska prinsen bo?

I sagorna brukar det aldrig finnas några byggställningar runt slottets tinnar och torn. Verkligheten är mer realistisk och även svenska slott behöver renoveras. När sedan fönstren ska bytas ut samtidigt så är det inte så konstigt om projektet beräknas ta flera årtionden. Så frågan om var prinsen ska bo är berättigad, eftersom tillresande kungligheter vanligtvis bor i gästvåningen på slottet.

Men under pågående renovering finns det naturligtvis lösningar som är minst lika bra. Svensk Dam skriver i den här artikeln om hur även slott måste fasadrenoveras ibland. Det kan ta tid innan prinsarna får sova på slottet igen, men då kommer det att vara riktigt fint. En restaurerad byggnad där de historiska detaljerna respekteras är helt fantastisk. Du kan verkligen se hur det måste ha varit en gång för så länge sedan.

Dyrt med renoveringar

Nu är det inte bara att sätta igång med en renovering hur som helst. I vissa tillfällen krävs det en hel del kommunikation och fördelning av fonder. När det handlar om offentliga byggnader eller de som hör till särskilda organisationer så är det inte alltid så lätt att få fram pengarna. Det ska fördelas mellan olika ställen och om du ger någon en stor summa så blir en annan utan.

Skaraborgs Allehanda skriver här om hur kyrkor ska fasadrenoveras för miljoner. Dessa renoveringar lägger fokus på utsidan av kyrkan. För om fasaden är bra och fönstren täta så kan kyrkan hålla länge till. Det gäller att hålla efter fukt och mögel redan på ett tidigt stadium. Om de får grepp om byggnaden så blir renoveringen både dyrare och mer omfattande.

För många samhällen är kyrkan en viktig referens. De kanske inte är religiösa och går i kyrkan varje söndag. Men det är en byggnad som varit där länge och som har ett värde. För de som bott länge i samma bygd kanske både barnbarnen och farföräldrarna är döpta i samma kyrka. Därför anser många att en fasadrenovering av kyrkan är viktig. Den är en del av historien och kulturen, förutom sin religiösa betydelse.

Komma igång med renoveringen

När du väl bestämt dig för att renovera fasaden kan det ta tid innan den är färdig. Det finns många tråkiga historier om hur det drar ut på tiden. De som bor i huset har det jobbigt under renoveringen. Ofta måste alternativa bostäder erbjudas, speciellt om de har allergier. Därför är det viktigt att välja en firma som är pålitlig. Så du kan vara säker på att allt blir klart till avtalad tid och att din nya fasad blir så där snygg som du hade hoppats på.

Den främsta anledningen till en renovering är att huset ska bli säkert. Det ska kunna hålla i bra många år till och du är säker på att ingen fukt slipper in. Vare sig det är fråga om slott, kyrka eller koja så är innemiljön viktig. Den kan bidra till familjens goda hälsa, och även bevara alla de skatter som ofta finns i gamla byggnader. Därför ska du ta hand om din byggnad från utsidan och in. Det är värt all ansträngning när en gammal kyrka, till exempel, fortsätter att användas av en generation efter en annan.

Kommentarer är avstängda