Fasadmålning har blivit populärt 

Fasaden på ett hus är viktig, av flera olika skäl. Dels är det redan här som gäster och andra besökare bildar sig en uppfattning om vem som bor i huset. En försummad utsida med färg som flagnar och tegelpannor som fattas ger inte ett bra intryck. Om fasaden däremot är ren och fin, målad i en smakfull färg och huset rent allmänt ser omhändertaget så vittnar det om att familjen som bor här bryr sig om sitt hus.

Couple Choosing Paint Color

Couple Choosing Paint Color

Sedan finns det också en praktisk sida till det hela, nämligen att en omhändertagen fasad skyddar huset mot vädrets makter. Regn och snö kan annars tränga in och förstöra en hel del, men om fasaden och taket är väl skötta så blir det som ett skyddande skal. Det finns alltså flera mycket bra anledningar till att måla fasaden och hålla den ren.

Ta hand om sin fasad

Det är ett ganska stort arbete att jobba med fasaden, rent praktiskt så är det ju stora ytor och högt uppe. För att det ska fungera väl så måste det också göras på rätt sätt, man vill inte ha några droppar fukt som tränger in och spränger sönder bjälkar och andra delar av huset. Därför anlitar de flesta en utomstående firma för att ta hand om jobbet. De jobbar fort och effektivt, och har redan all utrustning till hands. Slutresultatet blir också så mycket bättre när man lämnar över det till proffsen. Du kan gå hit för att hitta målning av fasad i Stockholm.

Till att börja med måste man grunda fasaden, själva målningen kommer faktiskt långt senare. Fasaden måste tvättas av och den gamla färgen tas bort. Eventuella sprickor eller ojämnheter ska fyllas igen och det hela ska förberedas för målning. Sedan gäller det att välja vilken nyans som huset ska målas i, det är inte alltid så lätt att föreställa sig hur proverna som finns i butiken kommer att se ut på väggen. En del väljer att hålla sig till samma färg som tidigare, om man trivs med den så finns det ju ingen anledning till att byta. Läs mer på http://www.bbmfasad.se.

I de flesta bostadsområden så är man något begränsad med färgval och tillbyggnader. Det ska passa in och inte stå ut som något allt för annorlunda i grannskapet. Inte så att alla hus måste se precis likadana ut, men stilen ska bevaras och grannarna ska kunna leva med varandras hus. De flesta som målar fasaden är dock inte intresserade av att chockera andra eller starta upp en helt ny trend. Man vill bara ha en snygg fasad som är inbjudande och som skyddar huset från att bli förstört.

Lite annorlunda fasadmålning

En annan trend som vuxit till sig är väggmålningar, en lite speciell form av fasadmålning. I vissa städer låter man konstnärer eller graffiti artister ta sig an fula väggar och förvandla dem till ett konstverk. Till och med vanlig graffiti kan vara snyggt, det ger färg och form till betongdjungeln. Vissa butiker eller restauranger har speciellt beställt denna form av fasadmålning, det blir som en permanent reklamplats. Barometern skriver i den här artikeln om hur fasadmålning blivit populärt.

Snygga fasader är en prydnad för grannskapet och vittnar om ägare som bryr sig om sina hus. När man väl har snyggat upp sin fasad är det viktigt med underhåll. Vanligtvis så måste man inte måla om så ofta, en del beror på i vilken del av landet som huset står. På västkusten kan det bli mer slitage tack vare vädret men även här så är det årtionden emellan. Då och då ska man kontrollera och se att det inte finns några sprickor. Alger och mossa kan också binda fukt som sedan fortsätter in i huset. När det fryser på så kan det spränga sönder delar av väggen, så det är något man ska vara uppmärksam på.

Efter ett tag så kan det bli dags för en rengöring av fasaden, speciellt om man bor i starkt trafikerade områden där föroreningarna brukar påverka husen negativt. Men allt detta kan en bra firma ta hand om, de sköter både fasadmålningar, rengöring och renoveringar. För de som har ett större hus med fula väggar så kanske det är dags att bjuda in en konstnär för en alldeles speciell fasadmålning.

Kommentarer är avstängda