Att måla om sitt hus

Varje år ӓr det viktigt att se ӧver sitt hus, vanligtvis på våren nӓr vӓdret bӧrjar bli bӓttre. Om något måste åtgӓrdas så ӓr detta tiden att sӓtta igång. Man berӓknar att ett hus måste målas om ungefӓr vart tionde år, mer eller mindre ofta beroende på var i landet man befinner sig.

Det ӓr ett relativt stort arbete att måla om  huset, så det gӓller att gӧra det ordentligt från bӧrjan. Grundarbetet kan vara avgӧrande fӧr reslutatet liksom valet av utrustning och fӓrg. Ofta kan det vara skӧnt att slippa gӧra allt sjӓlv och istӓllet anlita en professionell firma.

Viktiga detaljer fӧr att måla om huset

149-4-måla-husetInnan det ӓr dags att sӓtta igång med sjӓlva målningen måste all gammal, lӧs fӓrg tas bort. En del anvӓnder sig av kemikalier, medan andra hyr in en hӧgtrycksspruta. Kemiska ӓmnen sprider sig i grundvattnet, så allt fler vӓljer att inte ta till dem. Ibland behӧvs det skrapas eller slipas fӧr att få en ordentlig yta dӓr fӓrgen kan fastna. Marcus Rehn driver MRM Måleri i Stockholm. De har all den kunskap och utrustning som behӧvs fӧr att få till en fantastisk fasadmålning. Tack vare ROT-avdraget blir det inte allt fӧr dyrt heller, speciellt med tanke på att arbetet blir perfekt utfӧrt.

Nӓsta steg ӓr att vӓlja fӓrg, något som man kan få hjӓlp med i butiken. Återigen så måste man vӓga miljӧfӧrdelar med praktiska detaljer. En del fӓrger som ӓr miljӧvӓnliga håller inte alger och smuts borta lika bra som de fӓrger som innehåller olika mӓngder gift. Detta ӓr dock ett val som alla måste gӧra sjӓlva. Oavsett vilken man vӓljer ska man se till att det ӓr god kvalitet.

Nӓr allt grundarbete ӓr avslutat kan sjӓlva målningen starta. Bra penslar och stegar fӧr attkomma åt kan gӧra stor skillnad. En pensel ska vara avsedd fӧr just den del av huset som målas, man anvӓnder inte samma på fasaden som på andra stӓllen vanligtvis. Ibland behӧver man mindre penslar som gӧr att man kan komma åt ordenligt i hӧrn och vinklar. Men ett bra och noggrant utfӧrt jobb håller i många år, så det ӓr vӓl vӓrt anstrӓngningen.

Bӓsta tiden att måla om huset

Det går att måla om huset flera månader om året, men vanligtvis så rekommenderar man maj eller juni. Efter midsommar brukar luftfuktigheten ӧka så man har fӓrre timmar på dygnet då det passar att måla. Och att måla huset tar tid, en del delar faktiskt upp arbetet på mer ӓn en sommar om de måste gӧra det sjӓlva. Ytterligare en anledning till att anlita någon fӧr att ta hand om jobbet.

Ett alternativ ӓr att ta en semestervecka, bjuda in familj och vӓnner och sӓtta igång. Om man ӓr en stӧrre grupp så går det snabbare, speciellt om man redan har gjort grovjobbet med att gӧra fasaden ren och redo fӧr målning. En del tar ett hus varje år, så att alla får den hjӓlp de behӧver. Beroende på vilken fӓrg man vӓljer rӓcker det ju med att måla om vart femte upp till femtonde år, så det kan vara vӓrt att ta sig tid att verkligen gӧra det ordentligt. Här kan ni läsa en artikel om vad man bör tänka på innan man målar om huset, alla fӧrberedelser man absolut inte får hoppa ӧver. Genom att ta hand om sitt hus kommer det att hålla bӓttre, fӧrutom att det ser snyggt och inbjudande ut. Det ӓr alltså ett sӓtt att investera i sitt hem, att ta hand om sina tillgångar. Ett vӓl målat hus kommer att hålla i många år, utan att bli fӧrstӧrt.

Kommentarer är avstängda